Pénzügyi intelligencia teszt – gyerekeknek

Ez a tartalom nem elérhető.
Légyszi, engedélyezd a sütiket a böngésződben a megtekintéshez.

OK, rászántad Magad, hogy foglalkozz a pénzügyi neveléssel. De tudod, hogy éppen a Te gyermekednél/diákjaiddal honnan kezdj neki? Ha fogalmad sincs róla, akkor sincs baj! Készül az első  pénzügyi intelligencia teszt gyerekeknek.

Képzeld el, mennyire meglepődtem, amikor tavaly év vége felé azzal keresett meg egy tanárnő Szlovákiából(!), hogy tudnék-e neki gyerekeknek való pénzügyi IQ tesztet küldeni. Mivel igazából még sosem találkoztam olyan pénzügyi intelligencia teszttel, amelyet kifejezetten gyerekekre méreteztek volna, hát gyorsan megszületett a döntés: készítek egyet!

Pénzügyi intelligencia teszt gyerekeknek – egészen más tészta! 

Más bizony! Vannak ugyan egészen ügyes pénzügyi IQ tesztek, mint pl. az egyik legnagyobb magyarországi pénzintézeté, ez azonban egészen biztos, hogy még középsulis gyerekeknek is gondot okozna, nemhogy az álatlános iskolásoknak. Nem, nem azért, mert egy hetedikes, ha tényleg megtanult mindent matekból, amit addig tanítottak neki, akár már év elején is ne lenne képes megbirkózni a feladatok matekjával. Azt viszont kétlem, hogy a befektetések különböző fajtáit ismerné. (Pedig akár ismerhetné is.)

Ebből rögtön következik is egy pár dolog:

 1. ha pénzügyi intelligencia tesztet gyerekekkel akarunk elvégeztetni, ahhoz mindenképpen szükséges a gyerekverzió
 2. ha a gyerekek a pénzügyi IQ tesztet kitöltik, az eredmény legalább annyira mutatja majd azt is, hogy jelen pillanatban az ő szülei mennyire tartják fontosnak a gyerek pénzügyi nevelését – vagyis a szülőket is értékeli a teszt
 3. ha a gyerekek netán olyan eredményt produkálnak, amely nem kifejezetten mutat korához mérten jó pénzügyi intelligenciát, akkor az nem azt mutatja, hogy a gyerekeink “sötétek” a pénzhez (honnan is tudnának róla eleget???), hanem azt, hogy mennyi munka áll még a szülők és a pedagógusok előtt!
 4. az eredmények tükrében már a szülők is és a pedagógusok is tudni fogják, hogy milyen alapokra építhetnek, azaz honnan tudják elkezdeni a gyerekeik pénzügyi nevelését, illetve mi az a minimumismeret, -képesség, amivel egy adott korú gyereknek az életkori sajátosságai alapján rendelkeznie kellene.

VIGYÁZAT!

A pénzügyi IQ teszt eredményeit, mint minden teszt eredményét, tessék némi fenntartással kezelni! Az, hogy a teszt szerint mi az irányadó követelmény egy-egy korcsoportban, még nem jelenti azt, hogy az egyes gyerekek mindegyikének éppen ott kellene tartania! A gyerekek egyéni fejlődésében még korcsoporton belül is nagyok lehetnek az eltérések – és ez teljesen természetes. A pénzügyi intelligencia teszt gyerekeknek csak arra lesz alkalmas, hogy a fejlődési irányokat kijelölje, de nem arra, hogy egzakt módon mérje a lemaradást, vagy a képességek szuperségét. Ez nem iskolai dolgozat, az esetleges alacsonyabb pontszám nem azt jelenti, hogy a gyerek lemaradt, figyelmetlen, lusta, stb. Ezt minden szülő vegye majd figyelembe, ha esetleg kitölteti a gyerekével a tesztet. (A pedagógusok meg már úgyis tudják… 🙂 )

Kis türelem, és nemsokára ki is lehet próbálni a különböző teszteket! Ha az első kipróbálók között akarsz lenni, akkor itt jelentkezhetsz!

Ez a tartalom nem elérhető.
Légyszi, engedélyezd a sütiket a böngésződben a megtekintéshez.

2 Comments

 1. Csilla, szia!
  Dunaszerdahelyrol vagyok. Ebbe a suliba lsd. http://www.varmin.eu járt a kisebbikem, tavaly végzett. Kozvetithetek , ha nem jeleznek vissza a megadott idoben.
  A fiamat also tagozaton Szabó Éva tanitotta 4 éven át. Saját modszert dolgoztak ki anno a kolléganovel, un. egész napos oktatásban nem kellett itthon naponta házi feladatokat irnunk.A gyerekek az átlagostol eltéroen, onálloan álltak a feladatokhoz a felso tagozaton is.
  A fiam felso tagozatos osztályfonokének fia most 3.osztályos, Mészáros Péter tanitványa – tehát szolhatnék neki is. Jo szinten vannak az informatikai terem felszereltségével. Ha megszolitod az igazgatot, Masszi Jánost, akkor aszerint, ahogy megismertem, akkor meglátja Benned a lehetoséget.
  Ha Szlovákiábol kaptad a kérést, akkor pedig plusznak számit a mi városunk legjobb alapiskolájábol a tesztelés.
  Udv:
  Zsuzsa

  • Köszi, Zsuzsa, kis türelem, be vagyok havazódva, de ahogy haladok, és lesz mit már tesztelni, természetesen keresem majd az ajánlott iskolákat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*