Takarékosság vagy takarékoskodás?

Ez a tartalom nem elérhető.
Légyszi, engedélyezd a sütiket a böngésződben a megtekintéshez.

A héten feltettem egy kérdést a takarékosság és takarékoskodás témakörben az eznemjatek.com pénzügyi nevelési oldalam Facebook-oldalán. Amikor írom ezt a cikket, még csak várom rájuk a válaszokat, de szinte borítékolni tudom, hogy a takarékosség és takarékoskodás kapcsán van némi káosz a felnőttek fejében is. Pedig a pénzügyi nevelés egyik alapja, hogy megtanítsuk a gyerekeinknek a különbséget.

Takarékosság vagy takarékoskodás?

Egyszerű kérdésnek tűnik, mégsem olyan egyszerű rá válaszolni – legalábbis az ügyfeleimnél szerzett tapasztalataim szerint nem olyan egyértelmű a dolog.

A Facebook-on itt tudod megnézni az aktuális állást a kérdésben… 🙂

Na, akkor tisztázzunk egy-két dolgot!

Mi a pénzügyi intelligencia három pillére? 

Az, hogy tuddTakarékosság vagy takarékoskodás? A pénzügyi intelligencia három lépcsője
  • a pénzt megkeresni
  • a pénzt megtartani
  • a pénzt gyarapítani

Namármost…

A pénzt megkeresni…

Na, ez az, amit mindenki lát a szüleitől, tehát hamar meg is tanulja, hogy ehhez dolgozni kell. Aktívan, és nekünk, jellemzően alkalmazottként. Még jellemzőbben a munka mennyiségét tartjuk a megkeresett pénzmennyiség szempontjából döntőnek. (Hogy vannak egyéb pénzkereseti lehetőségek is, azt is meg lehet tanítani a gyereknek, de kezdésnek nem rossz az aktív jövedelem példája sem.)

A pénzt megtartani…

Ez az a pont, ahol a zavar keletkezik a fejekben – és ezt nem kéne a gyerekeinkre hagyományozni. A pénz megtartásának ugyanis két módja is van:
  1. a pénz beosztása – ez a takarékosság
  2. a pénz félrerakása – ez a takarékoskodás

Hogy egyértelműbb legyek: amikor beosztóan, takarékosan bánunk a pénzzel, akkor a költéseinket optimalizáljuk. Vagyis a meglévőből próbáljuk kihozni az elérhető legtöbbet. Döbbenet, hogy némi odafigyeléssel ugyanakkora pénzköltéssel mennyivel magasabb színvonalon vagyunk képesek élni. Vagy fordítva: ugyanazt az életszínvonalat mennyivel kevesebb pénzből is képesek vagyunk kihozni. Ezt nevezzük leánykori nevén spórolásnak is. 🙂 (Ha ehhez akarsz olyan tippeket, amelyeket jókedvvel, és nem fogcsikorgatva csinálhatsz végig, és közben még a pénztárcád is hízik, miközben még a gyermekednek is jó példát tudsz mutatni a spórolás valódi mikéntjéről, akkor itt nézz szét! ›››)

Ehhez képest ha félre teszed a pénzed, mert valamilyen későbbi célod elérését akarod belőle majdan finanszírozni, és ennek érdekében már most előre gondolkodsz, akkor takarékoskodsz. Ez pedig azért olyan nagyon fontos, mert enélkül nem lehet meglépni a harmadik lépcsőfokot…

A pénzt gyarapítani…

Próbáld meg a pénzed gyarapítani anélkül, hogy nincs valami befektethető vagyonod! Ez lehet az időd, a munkád, a tudásod, vagy éppen a pénzed, mindegy. A lényeg, hogy valamilyen magnak lennie kell, amit elültethetsz, hogy gyarapodjon a vagyonod. Ez tulajdonképpen nem más, mint a vagyonépítés. És ez az a valami, ami nem lehetséges, ha előzőleg nem takarékoskodtál.

Ez a három egymásra épülő lépcső juttat el egy magasabb életszínvonalra, amivel már Te is elégedett lehetsz. És miközben végigjárod ezt a lépcsőt, viheted Magaddal a gyerekeidet is, hogy aztán együtt nézzetek körbe a lépcső magasából.

 

Hát ezért nem mindegy, hogy kevered-e a a szezont a fazonnal, a takarékosságot a takarékoskodással.

Arról pedig, hogy hogyan mutathatod meg a különbséget takarékosság és takarékoskodás között egy ovisnak, első osztályosnak, majd írok a jövő héten. 🙂

 

Játsszatok minden nap pénzügyeket! 

🙂 Csilla 🙂 

2 Comments

  1. Meglepett a blogbejegyzés címe. Mondjuk ez a 3 lépés hasonlít az egészség 3 fő lépcsőjéhez is. 🙂

    Arra viszont nem tudtam rájönni, hogy az emberek körülöttem inkább takarékoskodnak vagy takarékoskodnak?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .