Régi játékok leporolva – Gazdálkodj okosan!

Takarékoskodásra szoktató játékok - Gazdálkodj okosan!
Ez a tartalom nem elérhető.
Légyszi, engedélyezd a sütiket a böngésződben a megtekintéshez.

A Gazdálkodj okosan! játék szerintem minden szülőnek ismerős. Vagy még az eredeti – azaz 35 már biztosan elmúltál 🙂 – vagy a kicsit modernizáltabb változat. Sokan mondják, hogy már csak nosztalgiából veszik meg a szülők ma a gyerekeknek ezt a társasjátékot. Lehet. De ne becsüljük le a Gazdálkodj okosan!-t, lehet, hogy még tud ezt-azt tanítani a XXI. században is a gyerekeknek…

Régi játékok leporolva – Gazdálkodj okosan! 

 

A Gazdálkodj okosan! az a játék, ami alap. Nem, nemcsak azért, mert már olyan régi, hogy mindenkinek illik ismernie. Hanem azért is, mert a pénzügyi nevelés során nagyon jól használható! A Takarékoskodásra szoktató játékok - Gazdálkodj okosan!társasjáték ugyanis a pénzügyi intelligencia három alappilléréből az első és a második játékos gyakorlására ad remek alkalmat – vagyis éppen azokat az alapokat tanítja, amelyek nélkül elképzelhetetlen, hogy a gyerek felnőve valaha is kéeps legyen jólétet teremteni maga körül.

 

Gazdálkodj okosan! – és a pénzügyi intelligencia három pillére

 

Csak ismétlésképpen soroljuk fel a pénzügyi intelligencia három tartó pillérét:

  1. a pénz megkeresése – ezzel általában tisztában vagyunk, bár a legtöbben csak a munka útján történő pénzkeresést ismerjük. (Ezért is van az, hogy ha több pénzt akarunk, akkor nem mást, vagy másképpen dolgozunk, hanem csak simán többet – és jön a túlóra, vagy a másod-, netán harmadállás is. Meg a végkimerülés.)
  2. a pénz megtartása – leánykori nevén a megtakarítás, vagy takarékoskodás. (Ez ugye nem keverendő össze a takarékossággal, ami a pénz elköltésének mértékletességét jelenti.)
  3. a pénz gyarapítása – ezt manapság vagyonépítésnek szokás hívni szebben, ide tartoznak a különféle befektetések.

 

Mit tud ebből a Gazdálkodj okosan! játék? 

 

  1. A pénz megkeresése – a játék során lehet, sőt kell is pénzt keresni, különben a megtakarítási célok nem teljesülnek. Éppen a célkitűzés és célmegvalósítás az, ami segít a játék során abban, hogy a pénz megkeresésére is összpontosítsunk.
  2. A pénz megtartása – alias a megtakarítás. A már előbb emlegetett célkitűzés és célmegvalósítás viszik végig az egész folyamatot a pénz megkeresésétől a megtakarításáig. Itt persze még csak az a lényeg, hogy bizonyos dolgokat a pénz segítségével megszerezzünk, vagyis tárgyakat halmozzunk fel. Viszont menet közben is lehet költeni, vagyis szükség van némi mérlegelésre is: nem mindegy, hogy hamarabb akarom-e elérni a kitűzött célt, és ezért az alkalmi csábítások ellenére is hajlandó vagyok késleltetni a vágyaimat (ez fontos tudás!), vagy azonnal ki akarom elégíteni minden kóbor vágyamat, és sosem leszek képes gyűjteni… Ha mást nem sikerül megtanítani a gyermekünknek, csak ezt az egyet, már többet tettünk érte, mint amit a szülők többsége elmondhat magáról: a gyereknek ugyanis jó esélye van arra, hogy az életét hitel nélkül, de legalábbis okosabban felvett hitellel (és max csak eggyel) oldja meg.

A lényeg: a Gazdálkodj okosan! még ma is hasznos játék az egész családnak.

Napfényes jókedvet, jólétet az egész családnak! 

🙂 Csilla 🙂 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..