Takarékoskodásra szoktató játékok – 2. rész

Takarékoskodásra szoktató játékok - malacpersely játékosan
forrás: Pinterest
Ez a tartalom nem elérhető.
Légyszi, engedélyezd a sütiket a böngésződben a megtekintéshez.

A takarékoskodásra szoktató játékok alkalmazásának miértjéről és hogyanjáról a múlt héten már volt szó. Úgyhogy most jöhetnek a játékok. 🙂 

 

Takarékoskodásra szoktató játékok

 

Azt már tudod, hogy miért fontos a gyereket takarékoskodásra szoktatni. Sőt azt is tudjuk, hogy a játékok csak a szokás kialakításának csak egy részét jelentik. Ezt meg kell, hogy előzze a jó példa Tőled (szülőtől), másrészt az ebbe az irányba ható szabályok felállítása (és megkövetelése). A játék csak ez után jöhet – méghozzá éppen ezeknek a benyomásoknak (példa révén), illetve szabályoknak az elmélyítésére.

Úgyhogy ha ez tiszta, és már működik, akkor jöhet a takarékoskodásra szoktató játékok listája…

 

Takarékoskodásra szoktató játékok – játékgyűjtemény

 

1. Csendkirály

Ha Te is játszottál ilyet gyerekkorodban, akkor biztosan emlékszel rá, hogy ezt mennyire utáltad. Na, nem azért, mert a versenyhelyzetet nem szeretted volna (a legtöbb gyerek nagyon is szeret versenyezni). Sokkal inkább azért, mert nem volt tétje. Mert mi volt a jutalom a játék végén? Maximum a tanítónéni dicsérete. Az meg magában egy kicsit sovány (legalábbis annak a gyereknek, aki már nem elsős). De mi van akkor, ha azt mondod, hasonlóan a híres pillecukor-tesztben szereplő feladathoz, hogy aki megnyeri a játékot, az a dicséreten kívül megnyer egy tábla csokit is? (Vagy valami mást, ami a Számodra is elfogadható.)

Miért jó ez? Mert van szabály, amit lehet követni. (A pénzügyekben fontos a szabálykövetés, különben mindenki törvényen kívüli módszerekkel jutna csak pénzhez.) És van mire várni. (A várakozásra való képesség is fontos a személyes pénzügyekben. Különben senki nem lenne képes takarékoskodni, a pénzét beosztani, hanem egyből elszórná mindenét, és/vagy hitelt venne fel – persze azt  is elszórná.)

Ezt már ovisok is tudják játszani.

 

2. Csendkirály – csavarral

A játék menete ugyanaz, azzal a kitétellel, hogy a tábal csokit mindenki előtt bemutatod a játék megkezdése előtt, és alkut ajánlasz: a játékosok döntsék el, hogy vagy most megeszik a csokit – természetesen minden résztvevő között egyenlően elosztva -, vagy végigcsinálják a csendkirály játékot, de akkor a nyertes visz mindent: egyedül övé az egész tábla csoki. Ez a játék nemcsak bizonyos készségeket fejleszt, hanem egy érdekes kísérlet is: kiderül, hogy a kis csapat a kevesebbre, de biztosabbra megy-e, és együttműködik, vagy inkább versengenek, és dupla vagy semmit játszanak.

Miért jó ez? Egyrészt egyezkedni, együttműködni, illetve dönteni is tanul. (Ez az extrabónusz.) Másrészt itt is megvan a szabálykövetés és a vágykésleltetés.

Ezt a verziót már nagyobb gyerekekkel érdemes játszani (8+).

 

3. Monopoly és társai

Nemcsak a Monopoly ezerféle változatára gondolok, hanem általában az olyan társasjátékokra, amelyekben valamilyen módon jelen van a pénz. Ezen játékokban ugyanis van egy cél, amit el kell érniTakarékoskodásra szoktató játékok - Gazdálkodj okosan! a pénz segítségével. Erre gyűjteni kell. Vagyis a játék folyamán kifejezetten vágyat kell késleltetni, mert a játék során szembe jövő egyéb lehetőségeknél mindig dönteni kell, hogy arra adom-e ki a pénzt, vagy tartom magam a célhoz.

Miért jó ez?

Több dolog miatt is:

 • vágykésleltetés
 • szabálykövetés
 • döntésképesség
 • stratégiaalkotás
 • elemzés (döntés előtt a meglévő információk alapján)

– ezek mind olyan készségek, képességek, amelyek a takarékoskodást már egy magasabb szintre képesek emelni.

Mit játsszon a gyerek, ha…?

 • ovis – a takarékoskodásra szoktató játékok között neki is találhatsz jót, pl. a Zsebre megy című társast.
 • kisiskolás – ha már biztosan számol százas számkörben (ez másodikban már előfordul), akkor a Gazdálkodj okosan! modernizált változatával már próbálkozhattok.
 • 8+ –  ami nekünk nagyon bejött, és nagyon jókat röhögtünk rajta, az a Székely gazdálkodó nevű társas. Ezt a székely Gazdálkodj okosan!-nak is nevezik. Sajnos csak Erdélyben kapható – és hála az internetnek, erdélyi webáruházakból is rendelhető. (Igaz, a postaköltség is tétel lesz a távolság miatt.)
 • 10+ – Cashflow for Kids – már ha kapsz valamelyik aukciós oldalon, mert a kiadó nem hajlandó kiadni.
 • 12+ – Monopoly minden mennyiségben
 • 12+ – jó a Catan telepesei című játék is. Nem kifejezetten pénzügyi, de azért van olyan szempont is a hódítók megtelepedése közben, amelynek pénzügyi vonzata is van.

 

4. Mesék, történetek

Hát, ez az a szitu, amikor minden szentnek maga felé hajlik a keze… A mesék, történetek ugyanis annyiban kilógnak a sorból, hogy nem tipikus játékok, és nem is szabályokkal mélyítik el a takarékoskodás jó szokását. Ellenben a szereplőkkel való érzelmi azonosulás okán mélyen rögzül a minta – vagyis nemcsak a személyes példa adhat jó mintát a gyereknek, hanem olyan történetek is, amelyek a gyerek számára emészthető módon közölnek vele ismereteket, példákat. Sajna ilyen könyv nagyon kevés van, ezért nem is lesz hosszú a felsorolás…

Miért jó ez? Minden olyan dolog miatt, amit már fentebb is említettem: példát, mintát ad, amelyek az szereplőkkel való azonosulás miatt érzelmileg is kötni fogják az élményt a takarékoskodáshoz.

Milyen könyvek működhetnek úgy, mint a takarékoskodásra szoktató játékok?

 • nagycsoportos-elsős gyerekek: Pénzmesék – erről bővebben olvashatsz itt, a könyv weboldalán (még bele is lapozhatsz a könyvbe)
 • 8+: Babilon leggazdagabb embere – ekkortájt kezdenek a gyerekek a magyar történelemről is tanulni olvasás órán mondák, elbeszélések képében. Ebbe a sorba jól illeszekedik az ókori környezetbe helyezett tröténetek sora, amelyek ismeretanyaga még ma is megállja a helyét.
 • 10+: Kamaszkassza – Zsebpénzügyi kézikönyv – erről is van bővebb info a kiadó weboldalán (és igen, lapozó is 🙂 ).

 

Takarékoskodásra szoktató játékok - malacpersely játékosan
forrás: Pinterest

5. Malacpersely és társai

Igen, még ezt is lehet játékosan! Kisebbeknek malacpersely, nagyobbaknak bármi, ami ezt kreatívan tudja helyettesíteni: befőttes üveg egyéni dekorral, pénztárca, boríték, kincsesláda, stb. verziókban. A játék egyszer ezek elkészítésében van. (Miért ne lehetne s.k. malacperselye a gyereknek??? Akár többfakkos is a különböző célokhoz.) Másrészt abban, hogy a kisebbeknek milyen feladatokat adsz ahhoz, hogy pénzt gyűjtsenek. 🙂

Egy a lényeg: akárhány éves is a gyerek, ennek a játéknak csak akkor kezdj neki, ha a gyereknek van egy jól körülhatárolható, konkrét megtakarítási célja (pl. ruha, kütyü, kirándulás, stb. – életkortól függően).

 

6. Kincskereső játékok

Sok előkészület kell hozzá, de az a jó benne, hogy még rossz idő esetén beltéren is tudjátok játszani. El kell dugni a kincseket, erről térképet kell készíteni, és ha igazán szuper játékot akarsz, akkor minden egyes eldugott kincs maga is egy rejtvény lesz a következő kincs megtalálásához, de legalábbis valamilyen utasítást raksz mellé. Egy biztos, a játék végén csak akkor lehet a gyereké a jutalom, a nyeremény, ha a feladatokat is megoldotta, nemcsak a kincseket/állomásokat találta meg.

Mire jó ez? Arra, hogy életkortól függetelenül játszható – max arra kell vigyázni, hogy a feladványok legyenek a gyerek tudásához, képességeihez igazítva. És még:

 • sorrendiség (egyfajta logikai képesség)
 • vágykésleltetés
 • kreatív gondolkodás
 • logikus gondolkodás
 • térbeli képességek
 • együttműködési készségek (ha többen játsszák, vagy csoportokban)

fejlesztésére is jó. Ezek a készségek, képességek is kapcsolódnak a takarékoskodáshoz, bár némelyik már csak áttételesen: az együttműködési készségek már inkább csak bónusznak számítanak, de pl. a logikus gondolkodás, a sorrendiség része a célkitűzés képességének, ami meg igenis kell a takarékoskodáshoz. (Tudod, a takarékoskodás soha nem l’art pour l’art, vagyis önmagáért való tevékenység. Annak mindig kell, hogy legyen valamilyen jól meghatározott, konkrét célja.)

Akár még zsúr- vagy partijátéknak is el tudom képzelni, mert annyi mindent lehet belepréselni sokféle játéktípusból, amennyit nem szégyelsz, vagy amennyire kapacitásod van, hogy megtervezd. Éppen ezért lehet ez a játékfajta abszolúte korhatárfüggetlen. Ráadásul még iskolai foglalkozást is lehetne rá építeni. 🙂

 

Remélem, ennyiféle játék között már te is találsz olyat, amit a gyerek is szívesen játszik, és Neked is elég szórakoztató a közös játékhoz.

 

Játékkal és élményekkel teli pénzügyeket minden gyereknek! 

 

🙂 Csilla 🙂 

2 Trackbacks / Pingbacks

 1. Hogyan játsszuk, ami nincs? - Cashflow for Kids - Pénzmesék
 2. Monopoly és a matek - Pénzmesék

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..