Pénzügyi nevelés nyáron???

Pénzügyi nevelés nyáron? - pénzügyi játszóház
Ez a tartalom nem elérhető.
Légyszi, engedélyezd a sütiket a böngésződben a megtekintéshez.

Pénzügyi nevelés nyáron??? – kaptam meg a kérdést mailben egy anyukától. Már ezelőtte is sokan kérdezték tőlem, hogy nyáron – akárcsak a sulit – fel lehet-e függeszteni a pénzügyi nevelést. Meg is értem a szülőknek ezt a kérdését: a gyerek egész évben tanult, nem kicsit volt leterhelve  a tanév alatt – erről a pedagógusok biztosan könyvet tudnának írni, hiszen ők is “lerongyolódnak agyilag” a tanévben -, és különben is, a nyár arra való, hogy a gyerek ne tanulással töltse az idejét. Van azonban egy apróság, ami sántít ebben a kérdésben…

Pénzügyi nevelés nyáron???

 

Ha ugyanis elfogadjuk azt az alapvetést, hogy a pénzügyi nevelés a gyereknevelés része, akkor már talán érthetőbb, hogy miért mondom azt, hogy ez nem így működik. A gyereknevelést sem függeszted fel csak azért, mert nyár van: ha a gyerek valamit nem úgy csinál, ahogyan Szerinted kellene, akkor bizony fegyelmezed, ha úgy csinál, akkor elismered (esetleg dicséred, netán jutalmazod).

És van a gyereknevelésnek egy olyan vetülete, amelyet 7/24-ben, azaz a hét minden napján, napi 24 órában nyomatsz, legfeljebb nem tudatosul Benned: példát mutatsz a gyereknek. Akkor is, ha Pénzügyi nevelés nyáron? - nyári pénzügyi gyerektáboroképpen nem szándékoztál példát mutatni. És mivel nyáron is lesznek pénzügyeid, nyáron is kezeled valahogyan a pénzedet, illetve a pénzed körül kialakult helyzetet, ezért nyáron is ki fognak szaladni a szádon bizonyos megszokott mondatok a pénzről, nyáron is idegesíteni fog a következő számla, vagy éppen örülni fogsz a nyári prémiumnak – és félre teszed, vagy esetleg nyomban elköltöd…

Vagyis a pénzügyi nevelés attól még nem áll le, hogy tudatosan nem foglalkozol vele, vagy mert kitört a nyár.

Ha pedig így van, akkor miért ne csináljuk rendesen, pontosabban tudatosan?

 

Pénzügyi nevelés nyáron – még inkább játékkal!

 

Ha egy kicsit is ismered már a blogomat, akkor pontosan tudod, hogy szünidőtől függetlenül a játékos és saját élményű pénzügyi nevelést kultiválom. Ehhez adok számtalan ötletet, tippet, tanácsot itt, a Pénzmesék oldalán is, de a testvéroldalon, az eznemjatek.com-on is. Éppen ezért a Himer-módszerrel végzett pénzügyi nevelés nem hegyibeszéd, nem hasonlít kicsit sem az iskolai tanórára, nincs számonkérés – max gyakorlat, és ott elért hiba vagy siker -, nem kell definíciókat bebiflázni, stb. Az kétségtelen tény, hogy a gyerek agyát megtornáztatom így is – de ez egy egészen más jellegű, más típusú igénybe vétel, mint amit a tanév alatt kap a gyerek. Éppen ezért a pihenésében semmiképpen sem gátolja – legfeljebb a pihenés nem punnyadós semmittevés lesz, hanem egy kicsit aktívabb kikapcsolódás.

 

Pénzügyi nevelés nyáron – ami a szülőket sem veszi annyira igénybe…

 

Pénzügyi nevelés nyáron? - pénzügyi játszóházHa Te is szeretnél egy kis “kimenőt” kapni a pénzügyi nevelői szerepkörből, erre is van lehetőség – ráadásul mindegy, mennyi idős a gyermeked, egy időre le tudom venni a válladról a pénzügyi nevelése terhét. A dolog így néz ki:

5-7 éveseknek – Nyári pénzügyi játszóház

Hol? Ott, ahová hívtok. 🙂 Annyi segítséget kérek csak, hogy mivel helyismerettel csak Gyöngyössolymoson rendelkezem, meg némileg Budapesten, segítsetek nekem egy olyan helyet találni, ahol megtarthatok egy kb. 35-40 perces játszót, utána pedig válaszolhatok a Ti kérdéseitekre is.

Meghívni itt tudtok:

Pénzügyi játszóház igénylés

* Kötelezően kitöltendő mezők!
Van már pontos helyszín? *8-12 éveseknek – Zsebpénzzseni képző tábor

Ez a napközis tábor csudaklassz lesz! Délelőtt a pénzről tanulunk úgy, hogy a gyerekek észre sem veszik, hogy ők éppen tanulnak, és persze sokat játszunk is – csupa olyan készségfejlesztő játékot, amik a pénzügyi intelligencia csiszolásához nélkülözhetetlen készségeket, képessegek tesznek próbára. Ebben segítségemre lesz majd Sárosdi Virág, a Gyereketető tulajdonosa, fejlesztőpedagógus is. Valamint a gyerekek itt próbálhatják ki majd az országban először Zentai Éva pénzügyi társasjátékát, amelynek a fejlesztésébe egy kicsit én is beleütöttem az orromat… 🙂 (De csak azért, mert Éva kérte.) Egy biztos: ehhez hasonló felépítésű játékkal még nem találkoztam, úgyhogy tuti érdekes lesz majd!

Délután pedig szakképzett edzők gondoskodnak arról, hogy a gyerekek a nap végére jól elfáradjanak, miközben élvezik a nyarat is: úsznak, teniszeznek, fociznak, napoznak.

A Zsebpénzzseni képző táborról itt találsz bővebb információt. ›››

 

13-18 éveseknek – Financia hódítói

Ez is bejárós tábor, de a nagyobbakhoz illő komolyabb kihívásokkal – mit kihívásokkal, egyenesen kalandokkal! Csapatokat alkotva igyekeznek egy szerepjátékban meghódítani Financia ismeretlen földjét. Mindezt úgy, hogy közben kiépítik a gazdaságot, pénzt hoznak létre, szövetségeket kötnek, kereskednek, háborúkat, diplomáciai csatározásokat vívnak – vagyis egy komplett stratégiai játékot játszanak végig délelőttönként.

Délután persze őket is ugyanúgy várják az edzők és a nyár örömei. 🙂

A Financia hódítói táborról itt találsz még több infot. ›››

 

Nyáron is játsszunk pénzügyeket! 

 

🙂 Csilla 🙂 

1 Trackback / Pingback

  1. Pénz és bizonyítvány - Pénzmesék

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .