A legnagyobb karácsonyi szülői tévhit

Ez a tartalom nem elérhető.
Légyszi, engedélyezd a sütiket a böngésződben a megtekintéshez.

Már a múlt héten is az volt a téma, hogy mennyi és milyen drága karácsonyi ajándékot vehet egy szülő a gyermekének. Írtam én sok szépet és okosat, de a továbbra is érkező kérdésekből kiderült számomra, hogy ezek a tanácsok nem lesznek elegendőek. Mégpedig azért, mert sok családban már az alapjainál van elbaltázva a karácsony.

A legnagyobb karácsonyi szülői tévhit

 

Nem az a gond, hogy amit a múlt heti cikkben leírtam, ne állná meg a helyét. A baj azzal van, hogy feltételeztem, az alapom rendben vannak, és így működőképesek lesznek majd a tippek. Most azonban több esetben is kiderült, a szülők alapvetően tévhiteket táplálnak a karácsonnyal kapcsolatban – és ez kihat a gyerek pénzügyi nevelésére is.

 

A legnagyobb karácsonyi tévhit – mi a karácsony lényege?

 

Hát itt van annak a bizonyos ebnek a sírhantja. Mert sajnos nagyon sok szülő hiszi azt, és ezért a gyerekeik is, hogy a karácsony lényege

A legnagyobb karácsonyi szülői tévhit - nem vagy mindenható, csak csodatévő

az ajándékozás.

Rutinszerűen. Megmondjuk, mit szeretnénk, aztán megkapjuk. No meglepetés, tutira megyünk.

És ez gáz.

Ez a lehető legnagyobb karácsonyi szülői tévhit, amivel csak találkoztam. Mert ez vezet oda, hogy a gyerek nem tud mértéket tartani, mert joggal hiszi azt, hogy ha a karácsony lényege az ajándékozás, és meg is mondhatja a Jézuskának, mit kapjon, akkor a Jézuska olyasmi lehet, mint egy varázsautomata: megmondom, mit akarok, és mindent teljesít. Kockázat nulla. Csak mondani kell.

A karácsony azonban eredetileg a meglepetésről, pontosabban a csodavárásról szólt. Amíg nem lehetek biztos benne, hogy bármit is kapok, addig mindennek tudok örülni, ha mégis.

Ezért is írtam a múlt héten, hogy bőven elég az is, ha a gyerek csak a leginkább óhajtott ajándékhoz jut hozzá, mert jobb, ha érzi, hogy a Jézuska tud csodát tenni, de nem mindenható. Ha mindenható is, és minden feltétel nélkül teljesít szinte bármit, na onnantól oda a meglepetés, oda a csoda, és marad az automata.

A legnagyobb karácsonyi szülői tévhit – a Jézuska nem akar mindent megadni a gyermekeinknek

Tudom, minden szülő szeretné, ha a gyermeke mindent megkapna, amit a szeme-szája megkíván, hogy még szebb, még jobb gyerekkora lehessen, mint amilyen a szülőknek volt. Szívünk szerint a világ minden kincsét a gyerekeink lába elé szórnánk.

Viszont a Jézuska nem a mi gyerekünk apja/anyja. Ő meglepetésre, csodára,

vagyis élményre

szerződött, nem pedig ipari mennyiségre, örök garanciára tárgyak terén.

Ezt lenne jó figyelembe venni, és ennek mentén újragondolni minden szülőnek a saját családi karácsonyi hagyományaikat. Lehet, hogy a gyerekek sokkal boldogabbak lennének több élménnyel, és kevesebb tárgyi ajándékkal?

A legnagyobb karácsonyi szülői tévhit – amitől tényleg különleges lehet a karácsony

 

Az inkább az együtt töltött idő okozta élmény.

Mert arra korántsem biztos, hogy negyven évesen is emlékezni fog a gyerek, hogy hétévesen megkapta az ezredik Barbie-ját, vagy a sokadik Lego-készletét, de arra igen, hogy Te leültél vele, és együtt játszottatok, “felavattátok” a frissen kapott játékot. Ha belegondolsz, ez már éppen eléggé különleges a rohanó hétköznapokhoz képest, amikor minden szülő azért érez lelkiismeretfurdalást, mert tud elég időt tölteni a gyermekeivel.

A másik variáció élményre, ha nem az ezredik Barbie-ját, vagy a sokadik Lego-készletét kapja meg, hanem

azt az egyet,

amire már hónapok óta várt. Mert annak van körítése. Annak van várakozási ideje. Ezért van akkora élménye, ha mégis meghozza a Jézuska. (Főleg pedig hogyha úgy hozza meg, hogy az ajándékozásnak is van egy élménye, ritusa, ami különlegessé teszi a gyerek számára az ajándékozást és az ajándékot is.)

A legnagyobb karácsonyi szülői tévhit – Te nem vagy mindenható

 

Mint látható, sokan el is tévednek ezen a területen. Próbálnak helyt állni a Jézuska helyett, de nem csodatévőként viselkednek, hanem mindenhatóként.

Az meg meg embernek soha nem sikerült… Ne is próbálkozz vele.

Inkább tanuld meg élvezni a karácsonyt, és akkor ezt tanulja meg Tőled a gyermeked is.

Már most is élményszámba mennek a karácsonyaitok? Gratulálok! Oszd meg a szülőtársaiddal a Ti hagyományaitokkal, hogy ők is klassz ötleteke kapjanak!

 

Napfényes jó(l)létet és békés, boldog, meghitt karácsonyt!

🙂 Csilla 🙂

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .