Karácsonyi ajándékok – mennyi az elég?

Karácsonyi ajándékok - mit taníthatsz karácsonykor a gyermekednek a pénzről?
Ez a tartalom nem elérhető.
Légyszi, engedélyezd a sütiket a böngésződben a megtekintéshez.

Karácsony táján minden évben megszaporodnak azok a szülői kérdések, hogy hogyan lehet megértetni egy kisgyerekkel, hogy a karácsony nem arra való, hogy korlátlanul megvalósuljanak a gyerek kívánságai – azaz hogy ne három teherautóra való ajándékigénnyel álljon elő a gyerek. Ennek van néhány “trükkje”, ami nem is annyira trükk, mint inkább szabály, szokás, családi érték – így aztán alkalmazásukat szinte észre sem vesszük. 

Karácsonyi ajándékok – mennyi az elég? 

 

Egyre több szülő küzd Mikulás és karácsony táján azzal a problémával, hogy gyermeke láthatóan telhetetlenné válik: az ajándéklistája ugyanis egy kisebb könyvtárat tesz ki, az ajándékok ára pedig egy csinos kis miniállam féléves GDP-jét. 🙂 A gyerek mindent felsorol a Mikulásnak és a Jézuskának, ami csak eszébe jut, vagy amivel csak a TV-reklámokban találkozik: a legújabb sárkánygyümölcsízű rágógumitól a láncos toronyórán át a saját, házi, külön bejáratú űrsiklóig minden szerepel a felsorolásban.

A legtöbb felnőtt ilyenkor megpróbálja úgy megoldani a helyzetet, hogy szétosztja a rokonságban a sokféle, esetenként drága ajándékot, hogy mindent megkapjon a gyerek, amire vágyik (hiszen legyen a gyereknek szebb gyerekkora, mint nekem a szülőnek volt, nem igaz?). Ez egy ideig működhet is. Viszont ha a gyerek rájön, hogy így nincs semmiféle korlátja a kívánságainak, egy idő után nem lesz elég széles a rokonság és elég mély a pénztárca, amivel le tudnátok fedni a gyerek kívánságait.

Ezért van szükség néhány okos megoldásra, ami ha rendszerré válik, a gyerek fantáziájának is természetes korlátokat szab. 🙂

Karácsonyi ajándékok – ennyi az elég! Karácsonyi ajándékok - mit taníthatsz karácsonykor a gyermekednek a pénzről?

 

Négy olyan tippet, javaslatot szedtem össze, amelyet ha alkalmazol, a legkisebb gyereknél is bejön, és a karácsonyi ajándékok megvásárlása sem okoz anyagi csődöt:

 1. a listaírás csodája – az, hogy a gyerek előzőleg leírja, vagy éppen lerajzolja (életkorának megfelelően), amit kapni szeretne, egy nagyszerű találmány. Egyrészt így megtudod, hogy mi az, aminek tényleg örülne, másrészt tudod tervezni a kiadásaidat, mert nagyjából már be tudod lőni az árfekvést is. Emellett persze fel kell készülnöd némi kutatómunkára is. Olyan lesz ez, mint egy tender esetén az ajánlatok tanulmányozása: meg kell nézned, hogy ugyanazt a funkciót melyik játék teljesíti a legjobban, és lehetőleg a elgalacsonyabb árért. Vagyis ne az ár legyen az egyedüli és kizárólagos szempont, hanem a funkció, amit el kell látnia a cuccnak. Még így is lesz több jelölted. Na, ezek között már lehet döntő szempont az ár. (Ismerős az ár-érték arány kifejezés? Mert ha a fentebb ábrázolt eljárást alkalmazod, akkor tulajdonképpen éppen az ár-érték arány mentén szelektálsz a kínálatból.)
 2. írjatok hosszú listát! – ha a gyerek valami böszme drága cuccost akar, akkor érdemes azt mondani neki, hogy írja össze több szíve vágyát, aztán majd abból válogat a Mikulás is, meg a Jézuska is, hogy melyiket hozza majd el neki. Ha már látod a listát, úgyis meg tudod saccolni, hogy hány kívánságot tudsz nyugodt lélekkel és nem totál lenullázott pénztárcával teljesíteni róla. Így a gyerek is elégedett lesz, mert azt kapja, amit akar, meg Te is, hogy nem dönt anyagi romlásba a karácsony.
 3. rangsoroljon a gyerek! – ha csupa drága holmit rak a listára a gyerkőc, akkor sincs baj, meg lehet neki mondani, hogy azért van a világon legalább négymilliárd gyerek, akikhez mindhez el kell, hogy jussanak, meg el is kell készíteni nekik az ajándékokat, stb. a Mikulásnak, Jézuskának, társainak. Mivel sajnos mindent ők sem tudnak, így jó lenne, ha kiválasztaná azt az egy, max két ajándékot, amit a legjobban szeretne a gyerek. A többit meg majd kiutalják a húsvéti nyuszinak, fogtündérnek, stb., így biztos, hogy mindenki olyan ajándékot fog majd hozni neki, amilyen a szíve vágya. Képzeld el, mi lenne, ha mind a négymilliárd gyerek öt-hatféle ajándékot kérne… igazi káosz lenne, és akkor hogyan érnének oda mindenhová időben? Lehet, hogy pont ide nem jutnának el, és akkor mi lesz? 😉
 4. osztozzatok meg a listán! – ki mondta, hogy a listán szereplő dolgokat mind csak Neked kell megvenni? Jut abból a nagyszülőknek, keresztanyuéknak, nagynéniknek, nagybácsiknak is!

Karácsonyi ajándékok – amit a gyerek a listázásból tanul…

 

 1. vágykésleltetés – ez a legfontosabb dolog, amit egy gyerek a karácsonyi csodavárás során megtanulhat, és később a pénzügyei kezelése során is jól fog majd jönni neki! Ha a gyerek megtanul várni, pontosabban kivárni, amíg valami elérkezik, akkor képes lesz később arra is, hogy kivárja, amíg összegyűjti a pénzt valamilyen vágyott dologra (kocsira, lakásra, stb.). Ha van avalami, ami nagyon fontos ahhoz, hogy adósságmentes élete legyen a gyermekednek, akkor a vágykésleltetés az.
 2. rangsorolás – ez a célkitűzéshez, tervezéshez nélkülözhetetlen készség, de olyan szörnyen hangzik, hogy “Priorizálj, gyerekem!”, pláne, ha parancsba van adva. De amíg a gyerek ilyen kicsi, addig készséggel meg fogja csinálni, ráadásul még szórakozásnak is fogja felfogni, hiszen ajándékokról van szó! És ha közben mesélsz neki a Mikulásról, Jézuskáról, húsvéti nyusziról, fogtündérről, stb., az még mesésebbé teszi majd a választást.
 3. fontosság szerinti döntés – nem, ez nem egészen ugyanaz, mint a rangsorolás! A rangsor, mint a neve is mutatja, egyfajta sorrendképzés. A fontosság szerinti döntés viszont a szelektálást is magában foglalja. Különösen gyerekeknél fordul elő, hogy mindent szeretnének, amit csak a szemük-szájuk megkíván. Ezért is jó, ha listát íratsz a gyerekkel, és utána priorizáltatod vele: a lista legvégén található cuccokról ugyanis a gyerek majdnem 100%, hogy legkésőbb pár hónapon belül lemond. Hiszen a karácsony után nemsokára jön a húsvét, addigra meg már egészen másféle dolgok lehetnek neki fontosak, másfelé terelődik az érdeklődése, más lesz a divat… vagyis a lista alakítható, nincs kőbe vésve! (Ez szintén jól jön később, amikor a célkitűzést és tervezést gyakorolja majd a gyerek felnőttként. Hiszen a célok is változhatnak, a körülmények változásával pedig a célhoz vezető utat, alias tervet mindenképpen változtatni kell.

Karácsonyi ajándékok – kiegészítő szabályok

 

Ha kicsivel hosszabb távú eredményre vágysz, és a gyermeked pénzügyi neveléséhez is szeretnél valamit hozzá tenni a karácsonyi ajándékok rendszerezésével, akkor ne csak a listázással foglalkozz!

 1. A karácsonyban nem a karácsonyi ajándékok a legfontosabbak! – Igen, a karácsonyhoz hozzátartoznak a karácsonyi ajándékok. Mégpedig azért, mert a gyerek számára ezek képviselik, jelenítik meg a csodát, amit annyira vár. De a hangsúly alapvetően a csodán, és annak várásán van. Erről kell, hogy szóljon a karácsony. Vagyis fontos, hogy a családi értékrendetekbe beépüljön a csoda. Miért? Mert a gyerek ebből tanulja meg, hogy ő maga is különleges (ha már ilyen különleges dolgok történnek vele).
 2. A karácsony nemcsak ünnep, hanem felkészítés is – mégpedig arra, hogy a mindennapokban is meglássuk az apróbb csodákat. Ez megint családi értékrendi kérdés. Ha nem kizárólag a karácsonyi ajándékok mint tárgyak képviselik a csodát Nálatok, hanem olyan fontos érzelmek, értékek is, mint pl. a szeretet, az együttlét, az egészség, az öröm, a közösen eltöltött idő, stb., akkor egyáltalán nem biztos, hogy a gyerek a karácsonyi ajándékok listájának élére egy pónifarmot ír majd.
 3. A karácsonyi ajándékok is megegyzés kérdései – a karácsony megünneplésének módját alapvetően családi hagyományok alakítják. Azt viszont nem mondta senki, hogy egyik-másik hagyományt ne lehetne átalaktíani, megváltoztatni, vagy egyenesen lecserélni. Ha a családi kupaktanács azt mondja, hogy mindenki mindenkitől csak egyetlen ajándékot kap, akkor innentől az lesz a karácsony megünneplésének módja. Ha azt mondjátok, hogy a karácsonyi ajándékok akár el is lephetik a karácsonyfa alját, de ebből csak egy lehet a vásárolt, a többit mindenki csak saját kezűleg készítheti, akkor ez lesz a szeretet kifejezésének új módja. (Mellesleg pénztárcakímélő is. Ha meg a házban található cuccok átalakításából, újbóli felhasználásából származik az ajándék, akkor még környezetkímélő is.)

Karácsonyi ajándékok – Nálatok milyen lesz a karácsony? 

 

Gondold végig, mit akarsz! A hagyományok nevében tönkremenni a karácsonyba, vagy új szokások bevezetésével tanítani is akarsz valamit a gyereknek a karácsonyi ajándékokkal a családi értékekről, a vágyakról, azok eléréséről, és a pénzről?

 

Napfényes jó(l)létet! 

🙂 Csilla 🙂 

1 Trackback / Pingback

 1. A legnagyobb karácsonyi szülői tévhit - Pénzmesék

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .